Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść.
2.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 15 minut w lodówce.
3.Foremkę na mufinki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną (9 otworów).
4.Wylepić schłodzonym ciastem.
5.Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec przez 15 minut, usunąć ziarna i piec nadal do lekkiego zbrązowienia. Po ostudzeniu wyciągnąć babeczki z foremki, ustawić w naczyniu do dalszego zapiekania.
6.Przygotować masę cytrynową: startą skórkę cytrynową, cukier, sok z cytryny i z pomarańczy, mąkę ziemniaczną zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozpuścić. Dodać żołtko i jajko, dobrze rozmieszać. Ponownie zagotować do zgęstnienia masy, mieszając. Wystudzić.
8.Przygotować bezę: Ubić białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Porcjami nałożyć na wcześniej rozłożoną do babeczek masę cytrynową. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180st. Beza z wierzchu powinna być krucha, w środku mięciutka.
Komentarze