Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ich słodko-kwaśny smak na długo zapada w pamięci...

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (ciasto): 150 gramów
    - masło (ciasto): 100 gramów
    - żółtko (ciasto): 1 sztuka
    - cukier puder (ciasto): 1 łyżka
    - sól (ciasto): 1 szczypta
    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
    - kaszka manna (do wysypania formy): 1 łyżka
    - skorka z cytryny (masa, otarta z 1 cytryny): 1 sztuka
    - cukier (masa): 50 gramów
    - mąka ziemniaczana (masa): 1 łyżka
    - sok z cytryny (masa, wyciśnięty z 1 cytryny): 1 sztuka
    - sok z pomarańczy (masa, wyciśnięty z połowy pomarańczy): 0.5 szklanki
    - masło (masa): 45 gramów
    - żółtko (masa): 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - białko (beza): 2 sztuki
    - sól (beza): 1 szczypta
    - cukier (beza): 100 gramów
    - mąka ziemniaczana (beza): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki cytrynowe 1 1. Składniki na ciasto zagnieść.
  • babeczki cytrynowe 2. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 15 minut w lodówce.
  • babeczki cytrynowe 3. Foremkę na mufinki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną (9 otworów).
  • babeczki cytrynowe 4 4. Wylepić schłodzonym ciastem.
  • babeczki cytrynowe 5 5. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec przez 15 minut, usunąć ziarna i piec nadal do lekkiego zbrązowienia. Po ostudzeniu wyciągnąć babeczki z foremki, ustawić w naczyniu do dalszego zapiekania.
  • babeczki cytrynowe 6. Przygotować masę cytrynową: startą skórkę cytrynową, cukier, sok z cytryny i z pomarańczy, mąkę ziemniaczną zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozpuścić. Dodać żołtko i jajko, dobrze rozmieszać. Ponownie zagotować do zgęstnienia masy, mieszając. Wystudzić.
  • babeczki cytrynowe 7. Do wystudzonych babeczek włożyć porcjami masę cytrynową.
  • babeczki cytrynowe 8. Przygotować bezę: Ubić białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Porcjami nałożyć na wcześniej rozłożoną do babeczek masę cytrynową. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180st. Beza z wierzchu powinna być krucha, w środku mięciutka.
  • 9. Babeczki podawać dobrze schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować