babeczki cappuccino z pianką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz zrobiłam je do pracy 2 dni temu z okazji Mikołajek. Dzisiaj znów je upiekłam. Są po prostu najlepsze z najlepszych, a do tego ich przygotowanie nie zajmuje więcej jak 10 minut. Zdecydowanie dopisuję je do mojej listy ,,Ulubione" :) Mojewypieki, dzięki za przepis! :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jajka
    150 g mąki pszennej
    150 g masła w temp. pokojowej
    120 g cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    kilka kropel soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (kremowej!)

    200 g śmietanki 30%
    2 łyżki serka mascarpone
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki cappuccino z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puch i cały czas miksując dodajemy po 1 jajku. Używając już tylko i wyłącznie szpatułki do mieszania dodajemy aromat cytrynowy i mąkę z proszkiem. Na sam koniec wlewamy mleko i mieszamy do połączenia się składników.
  • 2. Masę dzielimy na 2 części, a do jednej z nich dodajemy kawę. Papilotki napełniamy do połowy jasną masą, a od połowy ciemną. Pieczemy ok 20 minut w 170*C.
  • 3. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy również schłodzony serek, cukier puder i miksujemy do uzyskania ubitej śmietanki. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Wystudzone babeczki dekorujemy kleksem z bitej śmietany i posypujemy kawą rozpuszczalną.
  • 4. *Papilotki najlepiej wypełniać rękawem cukierniczym.
    * Babeczki mogą leżeć w lodówce do kilku dni nie tracąc przy tym swojego nieziemskiego smaku :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/12/babeczki-cappuccino-z-pianka.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować