Przepyszne muffinki obficie nadziane dżemem wiśniowym z całymi owocami, wykończone lekkim kremem z białą czekoladą to słodka propozycja na imprezę lub deser po obiedzie.
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na babeczki:
80 g masła
130 g cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 dojrzałe banany
200 g mąki
5 g sody
szczypta soli
Składniki na krem:
100 ml śmietanki kremówki
130 g mascarpone
50 g białej czekolady
Babeczki bananowe z wiśniami i kremem z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, kiedy będzie gorąca dodajemy białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Masło ucieramy przez kilka minut z cukrem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni. Banany rozgniatamy widelcem w oddzielnej miseczce. Do masła z cukrem i jajkami dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól i banany. Mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy masą do 2/3 wysokości i pieczemy przez około 25 minut do zarumienienia. Babeczki studzimy, wydrążamy środek i wypełniamy wiśniami.
2.Następnie ubijamy mikserem chłodną śmietanę z czekoladą. Kiedy będzie gotowa dodajemy mascarpone i łączymy na gęsty krem, którym dekorujemy babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy płatkami róży i wtykamy kosteczki białej czekolady. Deser gotowy, smacznego!
Komentarze