Babeczki bananowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki z bananami i orzechami. Mimo iż są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Są miękkie i delikatne, pyszne. Moje dziecko je uwielbia.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie banany
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2-3 garście orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki bananowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać i rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Dodać olej roślinny, mleko, jajko i wszystko wymieszać rózgą. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
    Orzechy posiekać.
    Wymieszane sypkie składniki wraz z ¾ ilością orzechów wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki do 3/4 ich wysokości. Posypać odłożonymi orzechami. Babeczki piec ok. 30 min w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
    Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, umieścić na kratce kuchennej. Po 5 minutach można wyjąć je z formy i pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować