Aromatyczne , nie za słodkie , z krówką w środku , pod cytrynowym lukrem babeczki . Wykonanie ich nie zajmuje zbyt wiele czasu , a znikanie z talerza - to tylko kilka chwil:)
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 banany
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
szczypta soli
6 cukierków - krówek
forma na 12 babeczek
12 papilotek
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
ozdoby cukrowe
Babeczki bananowe z krówką w środku oblane lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany miksuję na jednolitą masę , dodaję jajka , olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszana z sodą , proszkiem do pieczenia , solą , miksuję . Do blaszki wkładam papilotki , do papilotek nakładam po łyżce masy , po pół krówki i masę do 3/4 wysokości papilotek . Babeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , piekę ok. 25 minut . Babeczki studzę .
2.Składniki lukru ucieram na gładką , gęstą masę , przekładam do rożka z papieru do pieczenia , polewam babeczki . Babeczki ozdabiam ozdobami cukrowymi , pozostawiam do zastudzenia lukru .
Komentarze