Puszyste ciasto wypełnione borówkami z chrupiącą kruszonką migdałową – te babeczki są przepyszne. Pasują idealnie na podwieczorek do szklanki gorącej herbaty, kawy lub kakao.
Babeczki bakawell z borówkami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych. Rozcieramy je palcami tworząc kruszonkę. Na koniec dodajemy pokruszone płątki migdałów i łączymy delikatnie z resztą składników.
2.Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Borówki dużo wcześniej płuczemy i odstawiamy do wysuszenia.
Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut).
3.Dodajemy po jednym jajku i ucieramy przez 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz oba ekstrakty. Mieszamy krótko. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
4.Masę babeczkową rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki. Wierzch babeczek posypujemy migdałową kruszonką.
5.Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babeczki po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w foremce. Dopiero wtedy wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Komentarze