Babeczki Bakawell z borówkami i migdałową kruszonką

  • wyświetlono: 433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszyste ciasto wypełnione borówkami z chrupiącą kruszonką migdałową – te babeczki są przepyszne. Pasują idealnie na podwieczorek do szklanki gorącej herbaty, kawy lub kakao.

Cukiereczek
  • 16 porcje
  • 40min

Składniki

BABECZKI:
140g cukru brązowego,
2 duże jajka,
2 łyżki mleka,
250g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
100g masła,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
140g gęstego jogurtu naturalnego,
KRUSZONKA:
3 łyżki cukru brązowego,
¼ łyżeczki cynamonu,
3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mielonych migdałów,
30g miękkiego masła,
DODATKOWO:
150g borówek,

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki Bakawell z borówkami i migdałową kruszonką

  • kkruszonka1. W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych. Rozcieramy je palcami tworząc kruszonkę. Na koniec dodajemy pokruszone płątki migdałów i łączymy delikatnie z resztą składników.
  • ucieranie2. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Borówki dużo wcześniej płuczemy i odstawiamy do wysuszenia.
    Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
    Masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut).
  • jogurt3. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy przez 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz oba ekstrakty. Mieszamy krótko. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
  • borowki4. Masę babeczkową rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki. Wierzch babeczek posypujemy migdałową kruszonką.
  • w formie5. Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babeczki po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w foremce. Dopiero wtedy wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałybabeczkiJagodymuffinkiborówki

Komentarze

Podobne przepisy

babeczki-z-kruszonka_1

Dodane przez: elapolo

Kakaowe babeczki z jagodami goji i kruszonką

Cały urok babeczkom dodaje kruszonka....

muffiny migdałowe z żurawina i migdałowa kruszonką

Dodane przez: paulam

migdałowe muffiny z żurawina i migdałowa...

pyszne, szybkie , zdrowe :)

Maślane babeczki z borówkami/jagodami i bitą śmietaną

Dodane przez: Di bloguje

Maślane babeczki z borówkami/jagodami i bitą...

Babeczki smakują przepysznie, a...

muffiny

Dodane przez: Crispy Biscuits

Cynamonowe muffiny z malinami i owsiano-migdałową...

Przepyszne muffinki z malinami...

Babeczki na serku z borówkami

Dodane przez: Magdalena G

Babeczki na serku z borówkami

są lekkie jak chmurka!

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami słodzone miodem

Dodane przez: Di bloguje

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami...

Prezentowane babeczki piekłam już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE