Babeczki wymyśliłam sama. Pyszne połączenie białych słodkich babeczek z kokosowym curdem i delikatną pianą z białek. Po prostu pycha !! każdy się w nich zakocha
Składniki:
Ciasto na babeczki :
2 i 1/2 szkl mąki + 4 łyżki
2 i 2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
250 g masła
4 jajka
Kokosowy curd:
50 g cukru
50 g cukru waniliowego
4 jajka
200 ml mleka kokosowego
100 g masła
ok. 150-200 g wiórków kokosowych
Babeczki alaska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki:
Do mleka dodaj margarynę, cukier. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź
2.Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek , wymieszaj -
3.foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości.
Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)
4.Curd:
Jajka oraz oba cukry ubijamy przez chwilę mikserem. Dodajemy mleko oraz wiórki.
5.Do garnka wlewamy wodę doprowadzamy do wrzenia, na ten garnek wstawiamy miskę z masą i cały czas mieszając podgrzewamy do uzyskania gęstej masy ( jak na budyń). Trwa to około 15 minut.
6.Zdejmujemy z ognia. Studzimy, mieszając dodając po kawałeczku masła. Dokładnie mieszamy
7.Beza-pianka:
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
8.Ostudzone babeczki nadziewamy curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką. Babeczki nadziewamy od góry
9.Na nadziane babeczki za pomocą szprycy z dowolną końcówką nakładamy ubitą pianę z białek
10.Babeczki z pianą wstawiamy na 30 in do piekarnika nagrzanego do 100 stopni
11.Po wyjęciu z piekarnika pianę opalamy delikatnie palnikiem
Komentarze