3 jajka
200 g masła
200 g cukru pudru
300 g mąki pszennej typ 405
2 łyżki skrobi kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
130 ml mleka
łyżka soku cytrynowego
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Foremki pergaminowe do muffinek 22 szt. o średnicy 5 cm
Krem:
400 g białego sera ( u mnie wiejski)
200 ml skondensowanego mleka słodzonego (u mnie domowe)
100 g masła
1 łyżka soku cytrynowego
składniki kremu - temperatura pokojowa
różowy barwnik spożywczy
worek cukierniczy z ozdobną tylką
1.Masło miksuję do białości. Następnie dodaję cukier puder i sok cytrynowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy.
2.Ciągle miksując dodaję po jednym jajku.
3.Do puszystej masy przesiewam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzianą (robię to w 3 etapach). miksuję na wolnych obrotach, Stopniowo też dolewam mleko.
4.Pod koniec miksowania wsypuję cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksuję. Ciasto jest dość gęste.
5.Przygotowane foremki wyłożone pergaminowymi kapsułami napełniam do 3/4 wysokości i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-30 minut.
6.Gorące wyjmuję z foremek i studzę na kratce kuchennej.
7.Krem:
Do miski wkładam pokruszony ser, miękkie masło, skondensowane mleko i sok cytrynowy. Miksuję blenderem do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
8.Biorę 3 łyżki kremu i barwię na różowo. Następnie rozsmarowuję po brzegach woreczka umieszczonego w wysokiej szklance. Potem do środka wkładam resztę białego, niebarwionego krem.
9.Na wierzch każdego ciastka wyciskam porcję serowego kremu.
Komentarze