Babeczka z owocami i bezą

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pyszny deser, któremu nie można się oprzeć :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny Kasia
    2/3 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki zimnej wody

    1/2 szklanki śmietany 30%
    2 jajka
    1 łyżka cukru pudru do śmietany
    3 łyżki cukru kryształu do białek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka owoców (wiśnie, maliny, truskawki)
    2 łyżki wiśniówki
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery Beza

Babeczka z owocami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto i masa 1. Z mąki, cukru, margaryny i wody zagnieść ciasto. Wykleić nim dwie foremki o średnicy 13 cm. Śmietanę kremówkę ubić, dodać żółtka i cukier - zmiksować. Dodać mąkę i wiśniówkę, wymieszać. Dodać owoce.
  • Ciasto z masą 2. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do foremek wyklejonych ciastem wlać masę, a na wierzch wyłożyć pianę.
  • Przed upieczeniem 3. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Przestudzić w uchylonym piekarniku.

Porady

Ta proporcja sprawdzi się lepiej w jednej większej formie do tarty na przykład, ponieważ masy z owocami wlałam po brzegi i w trakcie pieczenia co nieco wyciekło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Masa śmietanowa Owoce Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować