Babeczka kwiatuszek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejna inwencja córki. Babeczka z kwiatuszkiem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - masło roztopione: 100 gramów
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - masło: 125 gramów
    - serek śmietankowy: 125 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - orzechy w kolorowej polewie: 20 sztuk
    - zielony barwnik: 0.33 łyżeczki

Babeczka kwiatuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W misce wymieszać suche składniki: mąkię, cukier, szczypta soli, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, mleko, jajko, sok z cytryny.
  • 2. Do miski z suchymi dodać mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Forme do mufinek wyłozyłam papilotkami, do kazdej nałozyłam prawie pełno ciasta. Piekłam ok.20-25 minut. Wyjac i wystudzić.
  • 3. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawac cukier puder, a następnie ser. Dodac barwnik, dokładnie wymieszać. Odłożyć na godzine do lodówki.
  • Babeczka kwiatuszek 4. Wystudzoną babeczkę obsmarować masą wyciskajac ja przez szpryce robiac fale tak jakby to była łąka. Orzechy przeciąć na pół i ułożyć na środku jak kwatek.

Komentarze

Podobne przepisy