BABECZKA KOKOSOWO-POMARAŃCZOWA

0 (0 ocen)

  • 45 min

W wirze wielkanocnych przygotowań nie można zapomnieć o babce wielkanocnej, która pięknie przyozdobi koszyk i zadowoli podniebienia... Połączenie kokosu ze startą skórka pomarańczy było "strzałem w dziesiątkę"

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki mąki tortowej ( przesianej)
    1/3 szklanki wiórków kokosowych
    1 sparzona i starta skórka pomarańczy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka

    tłuszcz do natłuszczenia formy babki
    odrobina bułki tartej do oprószenia formy
    ciut soli do ubicia białek

Babeczka kokosowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABECZKA KOKOSOWO-POMARAŃCZOWA 1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Następnie dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym wiórki kokosu i startą skórkę pomarańczy oraz łyżkę oleju.
    Na sam koniec piane ubić na sztywno z odrobiną soli i połączyć z ciastem.
    Formę dokładnie natłuścić oprószyć bułka tartą i wlewamy ciasto.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem pieczemy ok 30 - 35 min.
  • 2. Z podanej porcji ciasta upiekłam dwie babki: jedna o średnicy formy 11 cm druga o średnicy 16 cm .
  • 3. Udekorowanie babki według własnych upodobań i smaków. Może to być różnoraka kolorowa polewa, tradycyjna czekoladowa lub prosto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ważne, żeby nie używać margaryny prosto z lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy