Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem

0 (0 ocen)

Na śniadanie :)

Składniki:

  • chleb czerstwy 4 kromki
    jajka 4 szt
    szynka 4 plasterki
    ser żółty 5 dkg
    cebula 1 szt
    czosnek 3 ząbki
    szpinak mrożony 70 g
    sól i pieprz
    papryka słodka
    olej
    szczypiorek

Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzanki 1. Chleb pokroić w kostkę i uprażyć na suche patelni.
  • szpinak z cebulą 2. Cebulę zeszklić, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do rozpadnięcia się szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.
  • w foremkach 3. Dwie foremki do tartinek z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 12 cm natłuścić. Do foremek nałożyć grzanki i szpinak.
  • z szynką 4. Szynkę pokroić w kostkę i rozłożyć na grzankach ze szpinakiem.
  • gotowe 5. Jajka roztrzepać z przyprawami. Foremkę zawinąć w folię aluminiową, wlać jajka, wierzch posypać żółtym serem i słodką paprykę.
    Foremki zawinięte w folię wstawić do garnka z niewielką ilością wrzątku na około 5 minut pod przykryciem. Babeczki wyjąć z foremek i posypać szczypiorkiem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy