Babciny piernik

0 (0 ocen)

Taki piernik zawsze piekła moja Babcia Tereska, Moja Mama no i przyszedł czas i na mnie. Piernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    2 szklanki śmietany 30 %
    1 szklanka miodu
    4 jajka
    3 dkg sody oczyszczonej
    5 dkg rodzynek
    10 dkg orzechów włoskich
    migdały i skórka pomarańczowa kandyzowana- ilość według uznania
    1 op. przyprawy do piernika

Babciny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dodać do miski i mieszać drewnianą łyżką. Po połączeniu składników całość miksować przez ok 7 minut.
  • 2. Formy wysmarować tłuszczem, przelać do nich piernik.
    Piec 50 minut w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy