Babcine paruchy

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

U nas w rodzinie mówi się na nie paruchy, ale bywają nazywane też parowańcami lub bułkami na parze. I zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Często robiły je obydwie moje Babcie, pojawiały się też na przedszkolnych obiadach i na obiadach w szkolnej stołówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 g drożdży
    300 ml mleka
    2 łyżeczki + 1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    45 g margaryny
    ok. 650 g mąki
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Babcine paruchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo, bo może się okazać, że wystarczy jej mniejsza ilość. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od ręki. Na końcu dodajemy roztopioną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto. Garnek z wyrobionym ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy okrągłe placki.
    Na środku każdego placka kładziemy kawałek marmolady.
    Brzegi każdego placka zbieramy do środka formułując zgrabną bułeczkę. Uformowane bułeczki układamy na stolnicy gładką stroną do góry i przykrywamy ściereczką.
  • 3. Do garnka wlewamy wodę, a na jego górnej części mocujemy gazę.
    Układamy na niej paruchy, przykrywamy drugim garnkiem i gotujemy na parze przez około 6 minut.
  • 4. Gotowe paruchy omaszczamy bułką tartą uprażoną z masłem i posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować