Babcine ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Proste i łatwe ciasto. Puszyste dzięki ubitym białkom, maślane i słodkie. Z lekko kwaśnymi śliwkami. Posypane cukrem pudrem będzie dopełnieniem popołudniowej herbatki

Składniki:


  • 4 jajka
    200 g cukru
    150 g masła
    240 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 10 śliwek
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babcine ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Masło rozpuścić i ostudzić. Odstawić na bok.

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier się rozpuści.

    Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym delikatnie i dokładnie miksując. Powoli wlewać masło, cały czas miksując na niskich obrotach.

    Mąkę przesianą z proszkiem wsypać do miski, wymieszać delikatnie. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyścielonej papierem. Wyrównać.

    Ułożyć połówki śliwek i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować