Babcine ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta :
Do miski blendera wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło oraz śmietanę i żółtko. Dokładnie zmiksuj składniki. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę.
2.Przygotowanie nadzienia :
Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miękkie masło, aromat waniliowy i jajko. Zmiksuj dokładnie aż masa będzie puszysta. Wsyp skórką z pomarańczy.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Nie przerywając miksowania do puszystej masy wsyp partiami mąkę z makiem oraz wlej partiami mleko. Dokładnie połącz składniki.
3.
Przygotowanie ciasta :
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki. Wlej masę makową i przykryj całość drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Podziurkuj widelcem. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i piecz przez 50minut.
4.\
Przygotowanie :
Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto polej lukrem.
Komentarze