Babcine Ciasto Drożdżowe

  • wyświetlono: 715 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Prosty przepis na ciasto drozdzowe odziedziczony po Babci

  • 90min

Składniki

Skladniki na ciasto:

1 kostka drozdzy
75 dkg maki
3 jajka
10 dkg margaryny
Szczypta soli
3/4 szkl. mleka (zimnego)
Owoce (w zaleznosci od humoru i sezonu)


Skladniki na kruszonke:
Maka
Cukier
Margaryna

Sposób przygotowania przepisu:

Babcine Ciasto Drożdżowe

  • 1. Wykonanie ciasta

    1Drozdze rozkruszyc i zasypac cukrem.
    2.Po rozpuszczeniu drozdzy dolac rozpuszczona margaryne i wymieszac z mlekiem.
    3.Dodac jajko, wymieszac i dodac sol i make , i ponownie wymieszac.
    4.Miske z masa wstawic do drugiej miski z goraca woda do wyrosniecia.
    5.Po wyrosnieciu, wylozyc ciasto na blache i posypac owocami.
    6.Posypac kruszonka.
    7.Piec ok. 1h
  • 2. Wykonanie kruszonki
    Wszystko dokladnie wymieszac.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

smakosz

Dodane przez: mariosylwia

Smakosz

:-) Gorąco polecam (-:

Ciasto kawowe z karmelem

Dodane przez: czarrna

Ciasto kawowe z karmelem

Coś słodkiego do gorzkiej kawy...

ANANASEK

Dodane przez: Babcia Tereska

ANANASEK

Ciasto z masą budyniową z soku...

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto czekoladowe-orzechowe

To ciasto upiekli uczniowie szkoły...

Szarlotka z pomarańczą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Szarlotka z pomarańczą i kokosem

Prosta w wykonaniu domowa szarlotka....

Sernik kokosowy z kremem z palonej białej czekolady

Dodane przez: akrobatka22

Sernik kokosowy z kremem z palonej białej...

Kokosowa odsłona sernika na zimno...