Babcina makóweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wykonanie ciasta: w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem wanilinowym ( nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i na boku dodajemy drożdże. W międzyczasie do miski wsypujemy mąkę, rozkłócone jajka, rozpuszczoną i lekko schłodzoną margarynę, ciepłe drożdże oraz ocet. Zagniatamy ciasto. Jeśli poczujemy, że lekko klei nam się do rąk to dosypujemy po troszku mąkę (ciasto ma całkowicie odchodzić od dna miski). Uderzamy je wewnętrzną stroną dłoni (pojawią się pęcherzyki, a to spowoduje, że ciasto będzie lekkie i puszyste). Następnie odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy je suchą ściereczką.
2. Krok drugi to wykonanie farszu. Mak przekręcamy przez maszynkę, dodajemy żółtka , miód, cukier, miękką margarynę, olejek, bakalie. Na końcu należy wmieszać ubite białka.
3. Wykonanie strucelki. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką. Rozwałkujemy na cienko na 2 placki. Masę dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy po całości na cieście w odległości od 2 cm od każdego brzegu. Następnie mocno skręcamy ciasto jak na roladę i przekładamy do prodiża wysmarowanego poprzednio margaryną i podsypanego bułką tartą. Tak samo postępujemy z drugim plackiem. Ciasta układamy w wianuszek- środek zostaje pusty. Wygląd jak na obrazku. Odstawiamy na około 20 minut-lekko podrośnie i smarujemy rozkłóconym jajkiem po wierzchu. Dalej pieczemy około 45 minut w 180'C.
Komentarze