Babcina botwinka

5 (1 ocen)

  • 30 min

Taką botwinkę gotowała kiedyś moja babcia. dla mnie zawsze kojarzy się z wiosną i dzieciństwem.

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek botwinki
    pęczek szczypiorku
    1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    2 łyżki kaszy manny
    3 łyżki śmietany 18%
    sól,pieprz biały
    odrobina soku z cytryny
    koperek

Babcina botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku nastawiamy wodę.
    W tym czasie, myjemy dokładnie botwinkę i szczypiorek.
    Buraczki kroimy w słomkę, wkładamy do wrzątku razem z masłem.
    Listki botwinki dokładnie przebieramy i kroimy na paski, a szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do gotujących się buraczków.
    Solimy do smaku i gotujemy 15 minut.
    Następnie dodajemy kaszę mannę (rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody), gotujemy jeszcze 5 minut.
    Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną.
    Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy