Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszna ale nieco inna

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki ok 1,2 kg
    1 cebula
    2 jajka
    1 czerwona papryka
    1 papryczka chili
    100 g sera feta lub typu feta
    15- 20 oliwek zielonych
    1 szkl mąki
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    1/3 szkl oleju

    na dip
    1 bakłażan
    2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
    pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka octu jabłkowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baba ziemniaczana śródziemnomorska i dip z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki i fetę pokrojoną w kostkę.
    Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam formy silikonowej). na wierzchu skropić oliwą.
    Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1 godzinę.

    Obok babki w naczyniu wstawić do pieczenia bakłażan. Piec ok godziny. Wyjąć przed babką.
    Przestudzić. Wydrążyć miąższ z bakłażana do miseczki, odlać zbierający się nadmiar soku.
    Dodać jogurt, pomidory, i czosnek. Zmiksować przy pomocy blendera , przyprawić do smaku. wstawić na ok 15 min do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować