Baba ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jedno z pysznych obiadowych dań kuchni mazurskiej.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - cebula (średniej wielkości): 2 sztuki
    - boczek wędzony: 30 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna (3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - sól (płaska): 1 łyżeczka
    - pieprz (1/4 łyżczki): 0.25 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka

Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do startych ziemniaków.
  • 3. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Usmażyć bez dodatku tłuszczu. Usmażony dodać do ziemniaków.
  • 4. Dodać rozmącone jajka, mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać.
  • 5. Tortownicę z kominem o śr. 20-22cm wysmarować olejem i dobrze wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę ziemniaczaną i zapiekać w temp. 180st. godzinę lub nieco dłużej.
  • 6. Taka baba ziemniaczana dobrze smakuje podana z sałatą: umyte liście sałaty podzielić na mniejsze części, dodać pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę małą cebulę, całość wymieszać z sosem: łyżka oleju, łyżka octu, płaska łyżeczka cukru, sól i pieprz - do smaku. Porcję sałaty przykryć 1-2 łyżkami 18% gęstej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy