Baba ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Panettone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, jest "cięższe" i przez to bardziej wyraziste w smaku. Ciasto dodatkowo obsypane jest kruszonką ze zmielonymi migdałami. Z przepisu wychodzą 2 babki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BABA:
    - posiekane suszone śliwki: 230 gramów
    - likier Amaretto: 3 łyżki
    - woda: 0.5 szklanki
    - świeże drożdże: 50 gramów
    - drobny cukier: 1 łyżeczka
    - ciepłe mleko: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 150 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - drobny cukier: 70 gramów
    - lekko roztrzepane jajka: 3 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - miekkie masło: 100 gramów
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    - ekstraktu wanilli: 1 łyżeczka
    - delikatnie roztrzepane białko: 1 sztuka
    KRUSZONKA:
    - mąka: 80 gramów
    - miekkie masło: 40 gramów
    - cukier drobny: 40 gramów
    - zmielone migdały: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Baba ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baba ze śliwką - 1 1. Zacznij od namoczenia suszonych śliwek w amaretto i wodzie.
  • 2. Teraz przygotuj zaczyn drożdżowy. W tym celu do miseczki wlej lekko podgrzane mleko (1/4 szklanki) i rozpuść w nim drożdże oraz cukier (1 łyżeczka). Przykryj i odstawić, aż drożdże się spienią. Jeżeli mieszanka „nie urośnie” to znaczy że drożdże są nieświeże i drożdżówka nie urośnie.
  • 3. W dużej misce od miksera przesiej mąkę z solą i cukrem (70 g). Dodaj jajka, żółtka jajek, ekstrakt waniliowy, masło, mleko (1 szklanka) oraz zaczyn drożdżowy. Zamieszaj wszystko.
  • Baba ze śliwką 4. Dodaj owoce wraz z zalewą i mieszaj końcówką z hakiem kilka minut na wysokich obrotach, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
  • 5. Teraz przygotuj dwie miski i lekko spryskaj je tłuszczem. Ja zawsze używam oleju w sprayu.
  • 6. Ciasto podziel równo na dwie części, każdą włóż do oddzielnej miski. Przykryj każdą folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).
  • 7. W tym czasie możesz przygotować formy do pieczenia. Ja użyłam gotowej formy do Pannettone o średnicy 15 cm. Jeżeli nie masz takiej to nic straconego. Wystarczy wykorzystać w tym celu dwie formy metalowe (ja mam o średnicy 20 cm) i zrobić kołnierz z papieru do pieczenia. W tym celu należy przekroić papier wzdłuż i wyściełać ścinaki formy. Warto lekko posmarować końcówki tłuszczem (ja używam miękkiego masła), aby ranty dobrze się skleiły. Ważne jest, aby „kołnierz” nie był zbyt wyskoki (wystarczy 15-20 cm), gdyż łatwo jest przypalić papier wkładając formę do piekarnika.
  • 8. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  • 9. Gdy znów podwoi objętość, posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem (ja zawsze używam białek, które mi zostały) i posyp kruszonką.
  • 10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 30 minut. Zwykle w połowie całkowitego czasu pieczenia, muszę przykryć ciasta folią silikonową, gdyż kruszonka łatwo się przypala.

    Wyjmij z piekarnika, ostudź i .... Smacznego!
  • 11. www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować