"baba z jajami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biało oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami. Ciasto rozkładamy do 5 salaterek i każde barwimy na inny kolor. Wlewamy po kolei do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na plastry z których wykrawamy jajka.
2.Przygotowujemy drugie ciasto. Białka ubijamy na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami.
Wlewamy 1/3 ciasta do formy i układamy przygotowane jajeczka z ciasta. Zalewamy pozostałym ciastem.
3.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Dekorujemy polewą.
Komentarze