Baba wielkanocna pomarańczowa z kwaśnym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki MUSZĄ być w w TEMPERATURZE POKOJOWEJ – inaczej babka wyjdzie nam zakalcowata. Pomarańczę szorujemy i sparzamy wodą. Skórkę ścieramy a sok wyciskamy. Twaróg mielimy blenderem na gładko. Masło ucieramy z ksylitolem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno jajka, stale ucierając dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i twaróg. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy nasze ciasto jest gotowe, dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy chwilkę do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy masłem, wysypujemy dokładnie bułką tartą, przekładamy nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – funkcja grzania góra/dół do suchego patyczka (przez ok. 40minut). Po upieczeniu studzimy. Do blendera wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy cukier i na wysokich obrotach blendujemy na gładki lukier. Lukrem polewamy wystudzoną! babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Komentarze