Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową

0 (0 ocen)

Baba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatność .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury. Z braku takowej ,stosujemy dżem pomarańczowy

Składniki:

  • 50dag mąki pszennej
    2 szkl.mleka
    70g drożdży
    10 żółtek
    150g cukru pudru
    150g masła
    100g rodzynek
    25 ml rumu białego
    200g konfitury pomarańczowej

Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 25 dag maki sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić.
    Dodać drożdże, wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć.
    10 żółtek ubić z cukrem na pulchny krem.
    Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić.
    Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli.
    Znowu ciasto dokładnie wyrobić.
    Dodać rodzynki i wymieszać.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min.
    Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą.
    Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem.
    Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy