Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

  • wyświetlono: 1427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ser i śliwki to gwarancja lekkości a orzechy i mak to sycący dodatek. Super drożdżowa baba, przeplatana kolorowym nadzieniem.

  • 20 porcje
  • 6min
  • Średni

Składniki

Składniki ciasto na dużą formę
Forma do ciasta na zdjęciu
2,5 szklanki mąki(około 40 dag) + do podsypania
2 żółtka
8 dag masła
8 dag cukru
Sól do smaku
3 dag drożdży
¼ l przegotowanego ciepłego mleka
1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie makowe:
4 łyżeczki gotowej masy makowej
Nadzienie śliwkowe:
150 g musu śliwkowego
2 łyżeczki kremu czekoladowego
Cynamon do smaku
Składniki nadzienie orzechowe:
150 g zmielonych orzechów włoskich
Cynamon do smaku
1 łyżka rumu
3 łyżki gorącego mleka
1 łyżka cukru
Składniki nadzienie serowe:
150 g tłustego sera
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka rodzynek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko
Sól do smaku
1 płaska łyżeczka masła
Tłuszcz do formy
Cukier puder do posypania baby
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z 1 małej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

  • 1. Wykonanie: najpierw przygotować nadzienie by przeszło aromatem i przykryć. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Do sera dodać żółtko, cukier, sok, sól do smaku, masło dokładnie utrzeć. Białko ubić, dodać do masy serowej oraz namoczone w rumie i osączone rodzynki, wymieszać. Mus śliwkowy wymieszać z kremem czekoladowym i cynamonem.
    Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać delikatnie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł. Potem dodać pozostałe składniki oprócz tłuszczu, dokładnie wyrobić ciasto. Tłuszcz stopić, ciepły dodać do ciasta, wyrabiać ciasto tak długo by tłuszcz dokładnie wymieszał się z ciastem, odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
    Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części. Rozwałkować na cienkie prostokątne placki. Na każdym ułożyć nadzienie, równomiernie rozsmarować, zrolować. Formę dobrze natłuścić. Do formy ułożyć zrolowane ciasta: makowe, serowe, orzechowe, śliwkowe. Odstawić by babka wyrosła. Piec w temp. 190 stopni około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy, odwrócić, oblać utartym lukrem, posypać dół ciasta cukrem pudrem. Udekorować dodatkowo dowolnie(u mnie rodzynki , posypka czekoladowa, orzechy włoskie). Schłodzić.

Porady

1.Ciasto pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia, by się nie przypaliło a rośnie wysokie.
2.zamiast jedenej dużej formy można użyć 2 mniejsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serŚliwkiorzechymakciasto drożdżowelukier.

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie

Dodane przez: gotowanietoproste

Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak...

W tym roku nie piekę rogali Świętomarcińskich,...

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z...

Jest to wielokrotnie sprawdzony...

Babka drożdżowa  z nadzieniem sera i masy krówkowej

Dodane przez: bienpyt

Babka drożdżowa z nadzieniem sera i masy...

Delikatna, puchata baba drożdżowa...

Przepis na struclę orzechową - ciasto drożdżowe

Dodane przez: Annie_Ka

Drożdżowa strucla z nadzieniem orzechowym...

Przepis na pyszną struclę orzechową.

babka drożdżowa

Dodane przez: majka190382

Wielkanocna baba drożdżowa

Na wielkanocnym stole babka być...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE