Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

4.5 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ser i śliwki to gwarancja lekkości a orzechy i mak to sycący dodatek. Super drożdżowa baba, przeplatana kolorowym nadzieniem.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto na dużą formę
    Forma do ciasta na zdjęciu
    2,5 szklanki mąki(około 40 dag) + do podsypania
    2 żółtka
    8 dag masła
    8 dag cukru
    Sól do smaku
    3 dag drożdży
    ¼ l przegotowanego ciepłego mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    Nadzienie makowe:
    4 łyżeczki gotowej masy makowej
    Nadzienie śliwkowe:
    150 g musu śliwkowego
    2 łyżeczki kremu czekoladowego
    Cynamon do smaku
    Składniki nadzienie orzechowe:
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    Cynamon do smaku
    1 łyżka rumu
    3 łyżki gorącego mleka
    1 łyżka cukru
    Składniki nadzienie serowe:
    150 g tłustego sera
    2 łyżki cukru
    1 czubata łyżka rodzynek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 duże jajko
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka masła
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania baby
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z 1 małej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: najpierw przygotować nadzienie by przeszło aromatem i przykryć. Orzechy zalać gorącym mlekiem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Do sera dodać żółtko, cukier, sok, sól do smaku, masło dokładnie utrzeć. Białko ubić, dodać do masy serowej oraz namoczone w rumie i osączone rodzynki, wymieszać. Mus śliwkowy wymieszać z kremem czekoladowym i cynamonem.
    Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać 1 łyżkę mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać delikatnie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł. Potem dodać pozostałe składniki oprócz tłuszczu, dokładnie wyrobić ciasto. Tłuszcz stopić, ciepły dodać do ciasta, wyrabiać ciasto tak długo by tłuszcz dokładnie wymieszał się z ciastem, odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
    Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 4 części. Rozwałkować na cienkie prostokątne placki. Na każdym ułożyć nadzienie, równomiernie rozsmarować, zrolować. Formę dobrze natłuścić. Do formy ułożyć zrolowane ciasta: makowe, serowe, orzechowe, śliwkowe. Odstawić by babka wyrosła. Piec w temp. 190 stopni około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy, odwrócić, oblać utartym lukrem, posypać dół ciasta cukrem pudrem. Udekorować dodatkowo dowolnie(u mnie rodzynki , posypka czekoladowa, orzechy włoskie). Schłodzić.

Porady

1.Ciasto pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia, by się nie przypaliło a rośnie wysokie. 2.zamiast jedenej dużej formy można użyć 2 mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować