Baba ziemniaczna faszerowana kiełbasą, boczkiem wędzonym, wędzoną słoniną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wszelkie potrawy wykonane z ziemniaków zalicza się do grona „biedapotraw”, czyli dań przyrządzonych niewielkim kosztem. Kopytka, kartacze, pierogi, placki, kiszki i babki – ziemniaczane cudeńka można długo wyliczać. Trafiają do wielu serc nie tylko ze względu na smak i taniość produktów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
    2 średnie cebule
    wędzony boczek, wędzona słonina, wędzona dobrej jakości kiełbasa, kiełbasa wiejska surowa (wszystkie składniki pochodzą z końcówek dostępnych w lodówce a zarazem jeszcze świeżych)
    2 jajka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baba ziemniaczna faszerowana kiełbasą, boczkiem wędzonym, wędzoną słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Utarte ziemniaki (surowei gotowane) 1. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, ja używam robota kuchennego z odpowiednią tarczą,

    2-3 większe ziemniaki ugotować do miękkości i dodać do ziemniaków utartych (przecisnąć przez praskę lub użyć robota)
  • Smażona kiełbasa, boczek, słonina 2. Następnie pokroić w kostkę boczek, słoninę, kiełbasę i smażyć na patelni do momentu zbrązowienia mięsa.
  • Baba surowa w foremce 3. Całość składników wymieszać (mięso+ ziemniaki) dodać sól, pieprz majeranek, jajka, mąkę. Całość wymieszać. Całość przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową. Zagrzać piekarnik do temperatury 200 st.C.
  • Upieczona Baba ziemniaczana 4. Pieczenie:

    ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C. następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec ok 45 minut. Przed końcem pieczenia posmarować "roztrzepanym białkiem".

    Podawać w ciemnym sosem gulaszowym, pieczarkowym.

    Można spożywać na zimno i na ciepło.

Porady

Koszt potrawy może zamknąć się w kwocie 15 zł. Smakuje również na zimno np. z ketchupem lub innymi dodatkami Dobra jest również wersja odsmażania. Na patelnie bez tłuszczu kładę plastyry baby ziemniaczanej o podsmażam (podgrzewam) 2-3 min na stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować