Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z twarogu i cukinii. Przygotowane z dodatkiem otrąb owsianych i mąki kukurydzianej. Polecam na bezmięsny obiad.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
130 g twarogu wędzonego
140 g cukini bez pestek
1 jajko
3 łyżki otrąb owsianych do placków
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia
otręby owsiane
Placki z wędzonego twarogu i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski, posypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy. Twaróg przekładamy do drugiej miski i rozgniatamy, dodajemy odciśniętą z płynu cukinię, jajko, otręby, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą.
Formujemy placki i obtaczamy w otrębach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.
Komentarze