Ażurowe podusie z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Lekkie i pyszne pączusie podusie, cieszą oko i podniebienie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 4 dekagramy
    - margaryna: 7.5 dekagrama
    - cukier: 5 łyżek
    - dżem dyniowy lub jabłkowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Jajko

Ażurowe podusie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ażurowe podusie z dynią 1. 2,5 szkl. mąki
    0,5 szkl. śmetany
    2 jajka
    4 dkg drożdży
    1/4 kostki KASI
    5 łyżeczek cukru
    dżem dyniowy do nadzienia

    Przygotowanie
    Śmietanę lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
    Do mąki dodać jajka, rozpuszczone w śmietanie drożdże i rozpuszczoną KASIĘ, zagnieść luźne ciasto, odstawić na ok 20 min.
    Wałkować cienko, nałożyć rzędami po łyżeczce dżemu dyniowego, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu położyć ażurową kratkę wykonaną dekoracyjnym radełkiem. Tępym nożem pociąć na kwadraty, jednocześnie dociskając dookoła dżemu. Smażyć na średnio głębokim tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować