Ażurowe naleśniki z kiwi

0 (0 ocen)

Tak przygotowane naleśniki zachwycą smakiem oraz eleganckim sposobem podania. Moja córka zawsze się na nie skusi.

Składniki:


  • Ciasto:
    - 1 szklanka mleka,
    - Około1,5 szklanki mąki,
    - 1 duże jajko,
    - 4 łyżeczki cukru,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Olej do smażenia,


    Śmietanka:
    - 1 szklanka kremówki 36%,
    - 2,5 łyżki mleka w proszku,
    - Cukier puder do smaku (około 2 łyżki),

    Dodatkowo:
    - 2-3 owoce kiwi,

Ażurowe naleśniki z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wylewanie naleśnika 1. Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia miksujemy razem przygotowując ciasto naleśnikowe. Z przygotowanego ciasta smażymy ażurowe naleśniki wylewając ciasto cienkim strumieniem na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe rolujemy , dekorujemy ubitą śmietanką oraz kawałkami kiwi.
  • rolowanie 2.
    Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze elementy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dokładamy mleko w proszku i cukier puder do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy