Ażurowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Z przygotowanego ciasta naleśnikowego malujemy na patelni wzory. Puszczamy wodze naszej wyobraźni. Dla chłopców fajnie wygląda wysmażona pajęczyna.

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista ( lub pszenna)

    100 g mąka orkiszowa jasna (lub pszenna)

    2 jaja
    350 ml napój roślinny np. migdałowy, owsiany lub mleko

    3 łyżki olej rzepakowy

    1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
    szczypta soli

    oraz
    butelka z dzióbkiem

Ażurowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy obie mąki wraz proszkiem do pieczenia. Do miski wlewamy napój roślinny lub mleko i wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia się składników na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki z dzióbkiem.

    Za pomocą butelki rysujemy esy floresy lub inne wzorki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem . Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z twarożkiem, brokułami, smażonymi cząstkami jabłek.

Komentarze

Podobne przepisy