Ażurkowe chipsy ziemniaczane

  • wyświetlono: 920 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kto im się oprze? Pyszne, chrupiące i co najważniejsze domowe chipsy. Dzięki temu, że są krojone w "kratkę" są jeszcze bardziej delikatne i chrupiące.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ziemniaki
olej rzepakowy do smażenia
sól oraz ulubione przyprawy np. papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania przepisu:

Ażurkowe chipsy ziemniaczane

  • przygotowanie1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy ulubioną mieszanką przypraw.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakichipsyprzepis_miesiąca1000ażurkowe chipsy

Komentarze

Podobne przepisy

Chipsy/nachosy z tortilli

Dodane przez: Di bloguje

Chipsy/nachosy z tortilli

Pyszna i szybka przekąska, która...

Chipsy z jarmużu

Dodane przez: rzelkazag

Chipsy z jarmużu

Zdrowa przekąska z jarmużu.

chipsy

Dodane przez: marta625

Chipsy z buraka dla niemowląt

Zdrowe chipsy, które mogą jeść...

chipsy ...

Dodane przez: elapolo

Chipsy pietruszkowe z piekarnika

Smaczna a przede wszystkim zdrowa...

Fioletowe chipsy

Dodane przez: kada

Fioletowe chipsy

Domowa wersja smacznej przekąski.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Szybkie chipsy z tortilli i ajwaru

Kto nie lubi szybkich przekąsek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE