Ciastka Ażurki z jabłkami

0 (0 ocen)

Ciasto krucho-drożdżowe kryjące w sobie smaczne jabłuszka. W środku miękkie, a na zewnątrz kruche. Wielkość na dwa kęsy.

Składniki:

  • CIASTO:
    37,5 g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    3 jajka
    200g masła
    3 łyżki śmietany 18%
    500g mąki pszennej
    szczypta soli
    jajko do posmarowania
    NADZIENIE:
    1kg jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    1/4 szklanki cukru

Ciastka ażurki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, jajka i śmietanę. Wszystko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Jeżeli jabłka są twarde to włożyć do garnka i podsmażyć z cukrem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować tak jak na pierogi. Połowę ciasta pociąć radełkiem. Wycinać krążki o średnicy ok 6cm. Pocięte ciasto rozciągnąć, tak żeby był ażurek i wyciąć krążki o średnicy ok 7-8cm. Na całe krążki nakładać porcję jabłek i przykrywać ażurkowym krążkiem. Przyklejając końce do ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 20min. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy