Azjatyckie pierożki z sosem sojowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Azjatyckie pierożki polecane dla osób lubiących wyszukane smaki. Pierożki nadziewane mięsno-warzywnym farszem, podane z sosem sojowym.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    150g mąki pszennej
    100ml gorącej wody
    sól do smaku

    Farsz
    ok. 150g mielonej łopatki/szynki wieprzowej
    kapusta pekińska
    por
    czosnek
    imbir do smaku
    sól i pieprz
    sos sojowy lub olej chilli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Azjatyckie pierożki z sosem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski dodać sól i wlewać powoli gorącą wodę - mieszać drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zgęstnieje zacząć ugniatać (ok 2 minuty). Ciasto zawinąć w folie spożywczą i pozostawić na 15-20 minut. W tym czasie należy przygotować farsz. Do zmielonej surowej wieprzowiny dodać posiekaną drobno kapustę pekińską oraz drobno pokrojonego pora, czosnek oraz imbir, sól i pieprz do smaku. Po upływie 20 minut rozwałkować ciasto tradycyjnie jak na pierogi i wycinać krążki o średnicy ok. 8cm. Farsz (ok. łyżeczki) nakładać na środek i zlepić krawędzie, które następnie zlożyć w harmonijkę. Na rozgrzany olej wrzucić pierożki i smażyć do uzyskania brązowo - złotego koloru (ok. 2-3 minuty). Następnie wlać pół szkl. wody i dusić ok. 10minut pod przykryciem, potem zdjąć przykrywkę. Gdy woda całkowicie wyparuje - pierożki będą gotowe. Podawać z sosem sojowym lub olejem chilli.

Porady

Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak pierożków, podczas ich duszenia można dodać oprócz wody dwie/trzy łyżki sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować