Bardzo prosta i pyszna zupa inspirowana kuchnią azjatycką z soczystym kurczakiem i słodką kukurydzą to fajna propozycja na wykorzystanie niedzielnego rosołu - polecam :D
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 ugotowane kolby kukurydzy lub 1 puszka
1,5 litra domowego bulionu drobiowego
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny bądź limonki
Sól, pieprz
Azjatycka zupa z kukurydzą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plasterki. W miseczce ubijamy lekko 1 białko z jajka i łączymy je z ½ łyżeczki oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy pokrojonego kurczaka – dokładnie pokrywamy go mieszanką. W niedużym garnku gotujemy wodę i do wrzącej wrzucamy kurczaka – blanszujemy go przez 1-2 minuty odcedzamy.
Do bulionu drobiowego dodajemy curry, resztę oleju sezamowego i pokrojoną kukurydzę – gotujemy 5 minut. Dodajemy mięso, ocet, cukier i doprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem.
W miseczce lekko ubijamy 2 żółtka i białko i wlewamy je strumieniem do gotującej się zupy (drugą ręką zupę cały czas mieszamy ) – gotujemy 1-2 minuty.
Jeśli jest potrzeba zupę jeszcze raz doprawiamy do smaku, następnie nalewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i serwujemy, smacznego :D
Komentarze