Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy ok 800ml wody. Dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny i szczyptę cukru. Podgrzewamy i mieszamy. Gdy pasta zupełnie się rozpuści dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy,
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Resztę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Wszystkie warzywa i pieczarki dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam makaron wok noodles, ale dobrze sprawdzi się też sojowy czy ryżowy.
Szykujemy krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wkładamy je do zupy i gotujemy 2 minuty.
Do miseczek wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.
Komentarze