Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zupa z krewetkami i pastą Tom Yum - słodko-kwaśna, lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Anyżkowy fenkuł świetnie pasuje do dań w azjatyckim stylu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pasta Tom Yum - 40g
    Sos rybny - 1 łyżka
    Cukier - szczypta
    Pomidory krojone - 400g
    Mleko kokosowe - 1/2 puszki
    Fenkuł - 1/2 szt
    Grzyby mun - 2szt
    Papryka - 1szt
    Pieczarki - 10szt małych
    Krewetki małe (u mnie kidi) - 200g
    Makaron (u mnie wod noodles) - 150g
    Szczypiorek lub kolendra do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Azjatycka zupa z krewetkami i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok 800ml wody. Dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny i szczyptę cukru. Podgrzewamy i mieszamy. Gdy pasta zupełnie się rozpuści dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Gotujemy,

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie kroimy w paski. Fenkuł obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Resztę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Wszystkie warzywa i pieczarki dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
    W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam makaron wok noodles, ale dobrze sprawdzi się też sojowy czy ryżowy.
    Szykujemy krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wkładamy je do zupy i gotujemy 2 minuty.
    Do miseczek wkładamy porcję makaronu, zalewamy zupą, posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Fenkuł (koper włoski) Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować