Awokado zapiekane z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne śniadanko albo kolacja na ciepło. Szybkie,zdrowe, kolorowe! Maksimum smaku, minimum pracy a efekt wow gwarantowany!

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 awokado
    2 jajka
    2 plastry szynki, np. parmeńskiej
    szczypiorek
    garść słonecznika
    sól
    pieprz

Awokado zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekrój na pół, delikatnie wyjmij pestkę i pogłęb otwór po pestce, tak aby zmieściło się żółtko. Pokrój plastry szynki i wyłóż nimi wgłębienie w awokado. Do każdego wgłębienia wbij żółtko ( i część białka, ale całe na pewno się nie zmieści). Tak przygotowane awokado ułóż na papierze w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C . Zapiekaj około 12-13 minut, najlepiej jak żółtko się zetnie ale w środku pozostanie płynne. W tym czasie podpraż bez tłuszczu słonecznik na patelni, pokrój szczypiorek. Po wyjęciu z piekarnika posól i popierz do smaku, obsyp prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem. Podawaj od razu. Pyszne i sycące. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy