W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle zabrakło nam chleba zazwyczaj pieczemy ten na drożdżach, bo szybko. Okazuje się, że można upiec chleb na zakwasie i nie potrzeba na to dwóch dni.
Składniki:
mąka pszenna typ 650 - 200 g
maka pszenna typ 1850 -100 g
mąka żytnia typ 720 - 150 g
zakwas żytni – 150 g
woda – 300 g
miód lipowy – 1/2 łyżeczki
sól – 1,5 łyżeczki
drożdże świeże – 6 g
Awaryjny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, miodu, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty połączyć go z mąkami, zakwasem i wodą wymieszaną z solą. Ciasto najlepiej jest wyrabiać mikserem, bo jest dość klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania należy ciasto dwukrotnie odgazować.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 11x30 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
3.Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C, wypuścić parę z piekarnika i piec 30-35 minut.
4.Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.
*inspiracją do upieczenia tego chleba był przepis Alex M z tym, że ja część mąki białej zastąpiłam razową i dla lepszego smaku dodałam miodu
Komentarze