Awaryjny chleb na zakwasie

4.5 (146 ocen)

W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle zabrakło nam chleba zazwyczaj pieczemy ten na drożdżach, bo szybko. Okazuje się, że można upiec chleb na zakwasie i nie potrzeba na to dwóch dni.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 200 g
    maka pszenna typ 1850 -100 g
    mąka żytnia typ 720 - 150 g
    zakwas żytni – 150 g
    woda – 300 g
    miód lipowy – 1/2 łyżeczki
    sól – 1,5 łyżeczki
    drożdże świeże – 6 g
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Awaryjny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, miodu, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie wyrośnięty połączyć go z mąkami, zakwasem i wodą wymieszaną z solą. Ciasto najlepiej jest wyrabiać mikserem, bo jest dość klejące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W czasie wyrastania należy ciasto dwukrotnie odgazować.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 11x30 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
  • 3. Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200°C, wypuścić parę z piekarnika i piec 30-35 minut.
  • 4. Chleb wyłożyć na kratkę kuchenną i zostawić do wystygnięcia.

    *inspiracją do upieczenia tego chleba był przepis Alex M z tym, że ja część mąki białej zastąpiłam razową i dla lepszego smaku dodałam miodu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować