Avokado z cytrusową salsą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Avokado można jadać na wiele sposobów, tym razem proponuje je w wersji z cytrusami. Czytając o właściwościach zdrowotnych avokado, dowiemy się, że: obniża cholesterol, zawiera kwas foliowy, zapobiega skokom cukru we krwi, uzupełnia i odzyskuje przeciwutleniacze we krwi...i wiele innych. Na zdrowie!

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szt. dojrzałego avokado, najlepiej odmiana Hass
    1 duża pomarańcza
    1 kiwi
    1 persymona (kaki)
    3 łyżki ziaren granata

    Dressing:
    ½ limonki
    1 łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
    1 łyżka dobrej jakości oliwy
    1 szczypta pieprzu

    Do dekoracji:
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Przystawki Dressing Salsa

Avokado z cytrusową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomarańczy ostrym nożem zetnij skórę, wytnij segmenty, aby były bez błonki. Segmenty pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Kiwi i persymonę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pomarańczy, również ziarna granatu dodaj do owoców.
  • 2. Z resztek pomarańczy wyciśnij sok. Potrzebujemy ok. 2 łyżek soku pomarańczowego. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do pomarańczowego. Do dressingu wmieszaj też musztardę, miód, oliwę i pieprz. Całość zmiksuj delikatnie, możesz małym mieszadełkiem, powinniśmy otrzymać jednolitą emulsję.
  • 3. Avokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i obierz. Pokrój w podłużne łódki. Ułóż na talerzu. Żeby nie ściemniało, polej delikatnie sokiem z limonki lub cytryny.
  • 4. Przed samym podaniem wymieszaj dressing z salsą. Salsę układaj na avokado, całość możesz udekorować listkami mięty i owocami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować