Austriackie sznycle

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne kotlety schabowe przełożone chlebem i upieczone z pomidorami. Danie idealne na okres "pomidorowy".

  • 60 min

Składniki:

  • -6 plastrów schabu
    -5 pomidorów
    -cebula
    -ząbek czosnku
    -2 marchewki
    -20 dag pieczarek
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -5 łyżeczek keczupu
    -sól, pieprz, czubryca czerwona, oregano, bazylia (użyłam świeżej)
    -6 kromek pszennego chleba
    -kilka plasterków sera do zapieczenia
    -olej lub oliwa do smażenia
    -łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Austriackie sznycle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe lekko rozbić, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na tłuszczu. Odłożyć.
  • 2. W garnku lub w głębokiej patelni podsmażyć cebulę z pieczarkami. Kiedy zmniejszą swoją objętość dodać 4 pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki, koncentrat, keczup, marchewkę startą na grubych oczkach, czosnek i przyprawy (cukier też). Wszystko gotować aż pomidory rozpadną się a woda odparuje.
  • Sos do sznycli 3. Sos wylać do naczynia żaroodpornego, układać na nim na zmianę plastry schabu i kromki chleba. Lekko wcisnąć je do sosu, ułożyć na tym pomidora, obranego ze skórki i pokrojonego w plastry. Wszystko obłożyć serem i posypać oregano. Całość piec przez 20 minut w 200 stopniach.

Porady

Przepis znaleziony w gazecie Naj, trochę go zmieniłam. Danie podałam z brązowym ryżem jednak nawet to można ominąć bo przez chleb danie jest bardzo sycące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować