Arroz con leche, meksykański pudding ryżowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Jest to pudding ryżowy popularny w Meksyku a także w Hiszpanii. To prosty w wykonaniu i niedrogi deser, który doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g krótkoziarnistego ryżu
    500 ml wody
    skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
    1 litr mleka
    100 g cukru
    100 ml wody
    100 g ciemnego cukru muscovado
    85 g rodzynek
    laska cynamonu
    3 łyżki kremówki

Arroz con leche, meksykański pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wodą, dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż wchłonie wodę.
  • 2. Następnie wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy dalej przez 20-25 minut bez przykrycia, aż całość zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy syrop: W garnku umieszczamy wodę, cukier muscovado, rodzynki i laskę cynamonu. Kiedy cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut do zgęstnienia syropu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy ze śmietanką, odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Pudding przekładamy do 8 szklanek, polewamy syropem.

Porady

Jako dodatek do puddingu możemy podać świeże sezonowe owoce lub uprażone orzechy. Do przygotowania puddingu należy użyć ryżu o krótkich ziarnach, np. arborio.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Komentarze

Podobne przepisy