Bardzo aromatyczny i zdrowy rosół z młodego kogutka, idealny na niedzielny lub świąteczny stół :)
Składniki:
Mięso z młodego koguta : pierś ze skrzydełkiem, grzbiet, noga, łapki, szyjka
3 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości pietruszki
2 kawałki korzenia selera
2 cebule
woda
pieprz i sól
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka Vegety
maggi do smaku
makaron spaghetti z maki kukurydzianej oraz ryżowej
Aromatyczny rosół z młodego koguta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka włożyć umyte mięso na rosół.
2.Warzywa obrać, opłukać i włożyć do garnka z mięsem
3.Wszystko zalać wodą, do prawie samego. brzegu. Włączyć gaz i ustawić duży ogień jednocześnie pilnując by woda się nie zagotowała. Gdy woda zacznie wrzeć wtedy należy zmniejszyć ogień i pozbierać łyżką wytworzone "szumy".
4.W czasie gdy rosół się gotuje na malutkim ogniu, w innym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do gotującej się wody makaron. Gotujemy około 7 minut lub do czasu aż będzie gotowy . Makaron odcedzamy i podajemy z pysznym , aromatycznym i zdrowym rosołem :)
Komentarze