Aromatyczny pstrąg zapiekany z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię pstrągi pod każdą postacią , ta wersja bardzo smakowała mężowi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe
    2 pstrągi
    1 duża marchew
    1 korzeń pietruszki
    0,5 selera
    1 duży por
    dodatkowy składnik:
    2 łyżki orzechów włoskich
    składniki robocze:
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    sok z jednej cytryny
    1 łyżka posiekanego oregano
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 mała gałązka rozmarynu
    3 łyżki słodkiej śmietany
    sól
    pieprz

Aromatyczny pstrąg zapiekany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi wyczyścić i umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny
    Zioła wymieszać z 1 łyżka oleju i posmarować tym pstrągi ,w środku i na zewnątrz. Odstawić na 1 godzinę.
    W tym czasie obrać warzywa, umyć i zetrzeć na tarce o dużych .
    Pora, białą część pokroić w plasterki.
    Potartą marchew ,seler i pietruszkę udusić na 1 łyżce masła ,podlać wodą ,osolić i doprawić pieprzem. Dusić około 10 minut.
    Przygotowanym farszem nadziać ryby i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec okolo 25 minut w temp 200 st C.

Porady

Do potrawy można uzyc innych ulubionych ziół, jeśli nie mamy świeżych to mogą być suszone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy