Siedząc przed komputerem często myślimy o zjedzeniu czegoś wspaniałego,aromatycznego,treściwego,co zaspokoi nasz głód i będzie wyraziste w smaku.Taki jest mój omlet z szynką, serem i pesto.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka: 5 sztuk
- szynka (z indyka): 3 plastry
- ser żółty (tylżycki lub gouda): 2 plastry
- pesto (z bazylii): 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Aromatyczny omlet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę i ser pokroić w 1 cm plasterki.Olej rozgrzać na teflonowej patelni.Jajka z solą roztrzepać energicznie w misce,wlać na patelnię.Smażyć na dużym ogniu przez dwie minuty,zmiejszyć ogień, na jajkach ułożyć plasterki szynki i sera.Posypać ziołami prowansalskimi.Pokrywką przykryć patelnię,smażyć na małym ogniu trzy minuty.Złożyć omlet na pół i smażyć jeszcze dwie minuty.
2.Omlet zdjąć z patelni,przekroić na pół.Posmarować bazyliowym pesto.Podawać na liściu sałaty,udekorowany kaparami lub oliwkami.
Komentarze