Aromatyczny kurczak z porem w śmietanie

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

Ten kurczak to pomysł na smaczne i szybkie wykorzystanie mięsa z rosołu. Tak podane mięso stanowi idealny dodatek do obiadu :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    ugotowany w rosole podwójny fileta z kurczaka (½ kg)
    100 g pora
    duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    sól
    pieprz czarny mielony
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    300 g śmietany 12%
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny kurczak z porem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy (w głębokiej patelni) na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Pora kroimy w cienkie półplasterki, przekładamy do cebuli, delikatnie solimy i dusimy razem około 3-4 minuty (od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z porem, wsypujemy przyprawy, solimy i ponownie dusimy 5 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 4. Czosnek drobno siekamy, razem ze śmietaną dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy jeszcze 4 minuty (od czasu do czasu mieszając).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować