Aromatyczny kurczak z pieczarkami i cukinią w pomidorach

5 (4 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawka z kurczaka z dodatkiem pieczarek i cukinii w pysznym sosie pomidorowym. Niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku i przyprawy garam masala, lekko pikantna dzięki przyprawie harissa.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
    250 g małych pieczarek
    160 g cukinii
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    3-4 łyżki oleju
    sól
    2 łyżeczki przyprawy garam masala
    1/4 - 1/3 łyżeczki przyprawy harissa
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Potrawka

Aromatyczny kurczak z pieczarkami i cukinią w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w paski. Cebule i czosnek obieramy, pieczarki i cukinię płuczemy i osuszamy. Cebule i cukinię kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pieczarki na połówki lub ćwiartki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pieczarki, kiedy zmiękną, dodajemy mięso i przyprawy, mieszamy, chwilę smażymy. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Dodajemy cukinię, pomidory i czosnek i dusimy jeszcze 10 minut. Potrawkę podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem lub kaszą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować