Potrawka z kurczaka z dodatkiem pieczarek i cukinii w pysznym sosie pomidorowym. Niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku i przyprawy garam masala, lekko pikantna dzięki przyprawie harissa.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g piersi kurczaka
250 g małych pieczarek
160 g cukinii
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
3-4 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/4 - 1/3 łyżeczki przyprawy harissa
posiekana zielona pietruszka
Aromatyczny kurczak z pieczarkami i cukinią w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w paski. Cebule i czosnek obieramy, pieczarki i cukinię płuczemy i osuszamy. Cebule i cukinię kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pieczarki na połówki lub ćwiartki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pieczarki, kiedy zmiękną, dodajemy mięso i przyprawy, mieszamy, chwilę smażymy. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Dodajemy cukinię, pomidory i czosnek i dusimy jeszcze 10 minut. Potrawkę podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem lub kaszą, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze