Aromatyczny krem z kiszonej kapusty i warzyw z roladkami z boczku i szuszonych śliwek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki kwaśno , ostro , słodki krem doskonale sprawdzi się na domowy obiad . Dodatek do kremu roladek z boczku i suszonych śliwek i moreli ucieszy wszystkich gości:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. kiszonej kapusty
    6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 średniego selera
    10 cm. pora
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    70 g. masła
    6 śliwek suszonych
    2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 litry wrzącej wody
    1 łyżka przyprawy do mięs
    3 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    plasterki boczku wędzonego parzonego
    suszone śliwki i morele
    patyczki do szaszłyków
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kapusta kiszona Krem

Aromatyczny krem z kiszonej kapusty i warzyw z roladkami z boczku i szuszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczny krem z kiszonej kapusty i warzyw z roladkami z boczki i suszonych śliwek 1. Warzywa obieram , myję , osączam . Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone na kawałki - marchewki , ziemniaki , seler , por , czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam wodą , gotuję do miękkości . Wywarem z warzyw zalewam pokrojoną kiszoną kapustę , dodaję przyprawę do mięs , harissę , czubrycę , gotuję do miękkości kapusty . Do kapusty dodaję ugotowane warzywa , suszone śliwki , gotuję ok. 10 minut , wyjmuję listki laurowe , ziele angielskie , doprawiam gałką muszkatołową , solą , pieprzem , miksuję blenderem na gładki krem .
  • 2. Boczek kroję po długości na pół , na każdej połówce kładę suszoną śliwkę , zwijam roladki . Roladki nabijam na patyczki od szaszłyków , układam na blasze , zapiekam ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni . Zupę podaję z szaszłykiem oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami osypane pokrojoną zieleniną .

Porady

Tak przygotowaną zupę podaję z grzankami - u mnie tym razem z razowego chleba skropionego olejem , zapieczonego , posypanego żółty serem i przyprawami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Suszone śliwki Warzywa Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować