Aromatyczny krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krem z dyni - gęsta zupa sezonowa. Głównym składnikiem jest dynia Hokkaido, doprawiona kurkumą, imbirem i czosnkiem. Rozgrzewający wywar idealny na słotę i niepogodę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    1 łyżka świeżego startego imbiru
    1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
    1 puszka mleka kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Aromatyczny krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z dyni 1. Dynię pokroić w kostkę, usunąć pestki (dynie hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w talarki.
    W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, marchewkę, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
    Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
    Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym.
    Podawać z uprażonymi pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować