Krem z dyni - gęsta zupa sezonowa. Głównym składnikiem jest dynia Hokkaido, doprawiona kurkumą, imbirem i czosnkiem. Rozgrzewający wywar idealny na słotę i niepogodę.
Aromatyczny krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w kostkę, usunąć pestki (dynie hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w talarki.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, marchewkę, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym.
Podawać z uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze