Aromatyczny gulasz drobiowo-pieczarkowy ze śliwkami i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gulasz dzięki dodatkowi śliwek jest bardzo aromatyczny, a połączenie pikantnych przypraw, nadaje mu niepowtarzalnego, nieco egzotycznego smaku

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe :

    podwójne piersi z kurczaka 2 szt.
    śliwki świeże 5-6 szt. + śliwki suszone bezpestkowe 100 g.
    kasza gryczana prażona 200 g w woreczkach)

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    pieczarki 250 g.

    Składniki robocze:

    cebula suszona 200 g.
    mąka kukurydziana 5 łyżek (do obtoczenia) piersi z kurczaka
    1 ząbek czosnku przetarty
    sól, pieprz biały mielony po 2 łyżeczki
    papryka czerwona ostra w proszku 2 łyżeczki
    papryka czerwona słodka w proszku 2 łyżeczki
    kurkuma 2 łyżeczki
    majeranek suszony 2 łyżeczki
    woda do podlewania
    ketchup pikantny 3 łyżki
    olej rzepakowy do smażenia

    Dekoracja:

    ser żółty 3 kawałki
    kawałki śliwek
    kawałek pomidora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny gulasz drobiowo-pieczarkowy ze śliwkami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tsppt9 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • image-1o656fd 2. przyprawy mieszamy i obtaczamy nimi piersi z kurczaka i odstawiamy do lodówki na ½ godz.
  • image-2b6gaa6 3. pieczarki myjemy ,kroimy w plastry
    ze świeżych śliwek wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki a suszone śliwki w paski
  • 4. po ½ godz. piersi z kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej
    na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy piersi z kurczaka i smażymy na złoty kolor
    do podsmażonych piersi dodajemy pieczarki , suszoną cebulę, podlewamy wodą i dusimy
  • 5. pod koniec dodajemy świeże i suszone śliwki, przetarty czosnek dalej dusimy

    w międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną
  • 6. gdy kasza jest już miękka ,odsączamy ja z wody, dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy
  • 7. na talerzu z kaszy formujemy głowę i uszy misia,
    z sera wycinamy uszy i usta misia
    ze śliwek robimy misiowi brwi i nos
    na usta z sera układamy pasek pomidora
  • 8. wokół głowy misia wykładamy gulasz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować