Aromatyczny filet z halibuta

  • wyświetlono: 1636 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

serwuję go na kurkach w kremowym sosie z sałatą rukolą, suszonymi pomidorami, kaparami

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- filet z halibuta bez skóry: 600 gramów

- oliwa z oliwek: 50 mililitrów
- czosnek: 2 ząbki
- pesto: 1 łyżka
- posiekane kapary: 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy do smaku: 1 szczypta

- świeże kurki: 200 gramów
- oliwa z oliwek: 50 gramów
- cebula: 0.5 sztuki
- białe wino: 50 mililitrów
- śmietana 36%: 100 mililitrów
- świeży koperek-gałazka: 4 sztuki
- sól czosnkowa, pieprz do smaku: 1 szczypta

- rukola pęczek: 1 sztuka
- pomidorki koktajlowe: 100 gramów
- suszone pomidory pokrojone w paski: 80 gramów
- duże kapary: 8 sztuk
- parmezan: 50 gramów
- cytryna: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczny filet z halibuta

  • 1. Umytego i osuszonego halibuta pokroić na 4 równe porcje, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z posiekanym czosnkiem, pesto, kaparami i pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • 2. Na gorącej oliwie zeszklić cebulę, dodać umyte kurki i czosnek, po chwili smażenia wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem i dodać posiekany koperek.
  • 3. Umytą rukolę wymieszać z cząstkami pomidorów koktajlowych, suszonymi pomidorami i kaparami. Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć na blachę i piec 15 minut w temperaturze 180ºC
  • 4. Na talerzu ułożyć rukolę i gorące grzyby. Aromatycznego halibuta wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzybach, posypać płatkami tartego parmezanu i skropić sosem powstałym podczas duszenia kurek. Tak przygotowane danie podawać z cząstkami cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadsowaRobert Sowa

Komentarze

Podobne przepisy

Halibut

Dodane przez: PolskaGotuje

Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem...

na jaśminowym ryżu, pachnącym bazylią...

Halibut z porem

Dodane przez: evita0007

Halibut z porem

Halibut jest jak dla mnie najlepszą...

Halibut z nutką pomarańczy

Dodane przez: evita0007

Halibut z nutką pomarańczy

Delikatna,rozpływająca sie w ustach...

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Dodane przez: Ola1984

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

To nie tylko świetna alternatywa...

Halibut smażony

Dodane przez: smak i uczucie

Halibut smażony

Halibut to przepyszna ryba, ale...

Filet z kurczaka w jogurcie

Dodane przez: juchab

Filet z kurczaka w jogurcie

Soczyste i delikatne mięso z kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE